Fundamentalt

För ett tag sen kunde vi läsa i tidningarna att en upprörd person anmält en skola för att ha yoga på schemat. Det är religiöst och är förbjudet enligt skollagen enligt denna person. Min spontana tanke var att drygt tänka att denna person måste ha alldeles för lite att göra på dagarna. Men mer seriöst undrar jag hur det kommer sig att världen blir mer och mer fundamentalistisk. Att allt måste vara svart eller vitt, det är antingen eller inte både och eller lite av varje. Att man måste leva efter principer och inte det som känns mest givande just nu. Vi bygger och väljer bort allting som kan vara farligt. Snart kommer vi inte ha några lekplatser längre för barnen kan (och kommer) göra illa sig. Förr litade man till människors sunda förnuft, snart behöver vi det inte längre. Jag är 37 år och börjar visst redan säga ”det var bättre förr”. Hur ska det här sluta…

Funderar på hur det hade varit om vi hade haft en mer inkluderande debatt. Där vi hade fått se fler personer som gemene man och inte är en ”part i målet”. Debatter är ofta mellan två personer med relativt extrema åsikter och det brukar sluta med att de förvränger varandras åsikter och så blir de sura på varandra. Jag tror att det skulle vara mycket mer givande om flera personer fick komma till tals, även personer som tycker lite ”å ena sidan, å andra sidan”. Personer som kan se utmaningar med sin egen hållning och som har förståelse för problematiken. Då kan vi få givande debatter och samtal som faktiskt kan leda till någonting positivt. De polariserade debatter som är nu ger bara folk vatten på sin egen kvarn. Man tar in den information som passar sin egen åsikt och den information som inte passar in låter man bli att lyssna på.

Varje år i början av juni kommer det upp diskussioner om man ska fira skolavslutning i skolan. Det hade varit intressant med en diskussion om vad det betyder för oss att ha skolavslutning i kyrkan. Är det en religiös handling, eller är det en tradition – och vad innebär det för elever utan kristen tro att fira i kyrkan. Vi är ett supersekulariserat land men vi reagerar väldigt starkt om gamla traditioner ifrågasätts. Och debatterna blir aldrig nyanserade utan slutar nästan alltid i att två extrema sidor står och häcklar motsvarande sida – och vi mellanmjölksmänniskor som inte alls känner igen oss i någon part byter kanal. Jag skulle tycka det var jättespännande att lyssna på debatter som är nyanserade. Vad ska till för att vi ska få lyssna på dem i framtiden?

Dela med dina vänner:
Personligt, Yoga, , Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *